Crni kim za dijabetes

Crni kim je prirodni lijek za dijabetes

crni-kim-dijabetesBlizu 200 miliona ljudi na svijetu pati od dijabetesa.
Dijabetes je globalna epidemija i statistike upozoravaju da ce se broj dijabeticara dvostruko povecati do 2030. godine.
Oboljeli od dijabetesa trose oko 2.3 puta vise novca na lijecenje i sve veci broj se okrece ka alternativnim i prirodnim nacinima lijecenja da bi zivjeli zdraviji i kvalitetniji zivot.
Mnoge studije pokazuju da terapija sa uljem crnog kima nakon samo nekoliko mjeseci pomaze ublazavanju simptoma dijabetesa i to sa minimalnim troskovima, a sa ostalim povoljnim djelovanjima na ukupno zdravlje.

Neke od vaznijih studija o djelovanju crnog kima na dijabetes

  • April 2011. Ispitivanja na Odsjeku za farmakologiju i Centru za ispitivanje dijabetesa na Univerzitetu Montreal u Kanadi, pokazala su da je antidijabeticka efikasnost zasnovana na osobini sjemena crnog kima da pojaca osjetljivost na insulin.
  • 2010. Istrazivanja na Odsjeku za fiziologiju Medicinskog fakulteta na Univerzitetu King Faisal u Damamu u Saudijskoj Arabiji pokazuju poboljsanu glikemicku kontrolu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Testirana je terapija sa 1, 2 i 3 grama crnog kima u kombinaciji sa lijekovima za dijabetes. Pacijenti koji su uzimali 2 grama crnog kima su pokazali najbolje rezultate. Iako su i grupe sa 1 i 3 grama pokazale poboljsanje, dokazujuci da veca kolicina ne znaci i bolji efekat, a da minimalna kolicina moze imati povoljan uticaj. Zvanicni zakljucak studije: “”Rezultati ove studije indiciraju da doza Nigella sative od 2grama dnevno moze biti koristan dodatak oralnim hipoglikemickim sredstvima kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.”
  • 2004. Medicinski fakultet Univerziteta Zonguldak u Turskoj. Ispitivanja na zivotinjama dokazuju rezultate studija iz prethodnih godina.
  • 2003. Tri razlicite ustanove u gradu Van, u Turskoj su vrsile nezavisna testiranja na dijabetickim kunicima. Svi su pokazali uspjeh u snizavanju i normalizovanju secera u krvi.
  • 2002. Istrazivaci na Univerzitetu Gifu u Japanu su zakljucili da sjeme crnog kima moze da bude od znacajne vaznosti za oboljele od dijabetesa tipa 2.
1991. Istrazivaci na Univerzitetu u Kuvajtu su dokazali da Nigella sativa pomaze kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 koji nisu na insulinu.

Preporuceno doziranje crnog kima za dijabetes

Testiranja su pokazala da je najoptimalnija doza 2 grama dnevno.Dva grama sjemena crnog kima su dvije do tri kapsule mljevenog sjemena.[
Sjeme treba da bude pripremljeno na odgovarajuci nacin (zagrijano i samljeveno).
Ulje crnog kima je dva i po puta potentnije od sjemena, tako da je potrebna manja kolicina ulja, oko pola cajne kasike. Ne brinite se ako ne mozete precizno izmjeriti pola cajne kasike. Ulje crnog kima je namirnica i malo vise nece izazvati nikakve probleme (vise od 25g dnevno moze da izazove znake trovanja).
Samo pravo ulje crnog sjemena (Nigella Sativa) ima pun potencijal i terapeutske osobine.
Ulje se ne treba zagrijavati i mora se uzeti na prazan stomak, bez dodatka meda ili soka.
Ulje crnog kima se moze uzimati uporedo sa lijekovima koje je propisao ljekar.
Da bi terapija bila uspjesna, treba se pridrzavati preporucene dijabeticke dijete.