Kapsule crnog kima/tablete crnog kima.

Kapsule Crnog Kima i da li su kvalitetne kao i ulje?

Kapsule crnog kima baraka
Cisto ulje je mnogo zdravija varijanta, ali i kapsule mogu koristiti.

Vjerovatno najpoznatija marka za proizvodnju kapsula crnog kima je egipatska kompanija Baraka. Izgleda da originalna Baraka kompanija nije patentirala i zastitila ime te su se na trzistu pojavile i kopije originalne Baraka kapsule crnog kima. Cak sa istim imenom i dizajnom pakovanja. Ja ne mogu da tvrdim da li su kopije bolje ili losije od originalnih kapsula crnog kima, jer nisam upoznat u detalje ni sa kvalitetom originalnog proizvoda egipatske Barake.

Sigurno je da kapsule crnog kima imaju neka ljekovita svojstva i da ih je mnogo prakticnije nositi sa sobom, pogotovo ako cesto putujete, ali ja sam uvijek za koristenje izvornog i sirovog oblika nego industrijski zapakovane verzije.

Evo zasto. Kapsule crnog kima kao i sve ostale uljne kapsule sadrze lecitin. Lecitin se dobija iz soje i neophodan je sastojak velikog broja ne samo farmaceutskih vec i prehrambenih proizvoda. Po sastavu lecitin nije stetan, osim ako niste alergicni na soju. Verzija nasih E-Kapi protiv urinarnih infekcija za razmazeno americko trziste sadrzi lecitin u svrhy postizanja nano tehnologije i ublazavanje teskog ukusa E-kapi. Medjutim cinjenica da je soja jedna od najvise genetski modifikovanih biljki,dovoljna je da mi da odbojnost prema kapsuli. Nemam dokaze da lecitin iz kapsula ima ikakav negativan uticaj, ali ako imam opciju radije cu uzeti originalno ulje nego kapsule crnog kima.  Ulje crnog kima ima prijatan ukus i moze se konzumirati na salti ili pomjesano sa jogurtom ili jednostavno progutano iz kasikice.

Drugi razlog protiv kapsule crnog kima je termicka obrada. Posto se nasa kompanije EastGate Pharmaceuticals iz Toronta bavi proizvodnjom prirodnih preparata u oblku kapi i tableta, pozat mi je proces proizvodne kapsula pa i kapsula crnog kima.

Da bi se zelatinozna kapsula koja sadrzi lecitin zatvorila, potrebna je kratka termicka obrada. To jest kapsula crnog kima je izlozena na kratko vrijeme visokoj temperaturi u svrhu formiranja kapsule iz koje ulje nece iscuriti.  Ova termicka obrada traje samo djelic sekunde, ali zagrijavanjem ulja sigurno se gubi i dio ljekovitosti. Ulje crnog kima je osjetljivo na povisenu temperaturu. Iz tog razloga nije preporucljivo kuvanje sa uljem crnog kima. Zagrijana na vise od 60 stepeni gubi svoju ljekovitost.

Treci razlog je doziranje i cijena. Uputstvo kapsule crnog kima trazi jednu do dvije tablete dnevno. Za optimalan efekat potrebno je mnogo vise. Ja dnevno uzimam ulja crnog kima koliko bi stalo u 12 do 15 tableta, a nekad i vise.  Tesko bi bilo proizvodjacu napisati na pakovanje da treba uzimati 12 do 15 pilula dnevno. Znaci da bi vam jedno pakovanje od 24 tablete trajalo dva dana.

Bilo kako bilo svi razlozi koje sam naveo protiv kapsula crnog kima ne znaci da ih treba izbjegavati. One imaju svoje mjesto kod osoba kojima nije prakticno uzimati ulje, ili osobama koje nevole ukus ulja crnog kima.

Video koji prilazem ovdje sluzi vise za informacije u koje svrhe se moze koristiti ulje crnog kima radije nego reklama za kapsulu. Kapsule crnog kima mozete koristiti, ali ako imate opciju koristite izvorno ulje.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.