Sastojci i osobine sjemena crnog kima korisne za zdravlje

Nigelon – glavni aktivni sastojak iz ulja crnog kima

Dva prominentna egipatska istrazivaca, Mafuz i El-Dakakni, su jos 1959. godine izolovali nigelon – glavni aktivni sastojak iz ulja crnog sjemena. U sjemenu postoji jos preko stotinu razlicitih hemijskih komponenti.

Nigela i melatin su dva sastojka u sjemenu crnog kima koji znacajno doprinose njegovim visestrukim mocima. Zajednicko djelovanje ovih supstanci omogucava visoko cijenjene digestivne beneficije sjemena crnog kima. Nigela i melatin zajednicki pomazu ciscenju organizma i detaljnoj eliminaciji.

Sjeme crnog kima
Sjeme crnog kima, kod nas poznato i pod imenom curekot.

Nigelon i timokinon su dva najnestalnija ulja koja se nalaze u ovom crnom sjemenu koja zajednicki rade da pojacaju djelovanje crnog sjemena kod respiratornih problema.
Nigelon posjeduje antispazmodicko (protiv grceva) i bronhodilatorno (sirenje bronhija) svojstvo, sto doprinosi sposobnosti sjemena crnog kumina da se nosi sa respiratornim oboljenjima. Nigelon djeluje kao antihistamin sto pomaze pri redukciji negativnih simptoma kod svih koji pate od alergija.
Timokinon sadrzi odlicne antiinflamatorne (antiupalne) i analgeticke (protiv bolova) osobine. Takodje je snazan antioksidant i pomaze ciscenju toksina iz tijela.
Zbog svih ovih udruzenih svojstava sjeme crnog kima je efikasna i zdrava alternativa terapiji baziranoj na kortizonima koja se najcesce prepisuje pacijentima sa alergijom.
Crno sjeme kima posjeduje bogatu zalihu polinezasicenih masnih kiselina koje igraju vaznu ulogu u odrzavanju dobrog zdravlja.One pomazu pri regulaciji metabolizma, nose toksine na povrsinu koze da bi se eliminisali, balansiraju nivo insulina, regulisu holesterol, popravljaju cirkulaciju i promovisu funkcije zdrave jetre.Manjak polinezasicenih masnih kiselina moze dovesti do velikog broja zdravstvenih problema ukljucujuci poremecaje u nervnom sistemu, nekontrolisane izrasline i bolesti koze.

[social_quote duplicate=”yes” align=”default”]Crno sjeme kima sadrzi preko stotinu hranljivih i ljekovitih materija. Komponovano je od skoro 21% proteina, 38% ugljikohidrata i 35% biljnih masti i esencijalnih masnih kiselina[/social_quote]. Aktivni sastojci crnog sjemena su nigelon, timokinon i stabilna ulja. Ostali sastojci ukljucuju linoleicku kiselinu, oleinsku kiselinu, kalcijum, kalijum, zeljezo, cink, magnezijum, selen, vitamine A, B, B2, nijacin, i vitamin C.

Istrazivanje sprovedeno 1994. godine na Kraljevom koledzu u Londonu, otkrilo je da crno sjeme kima posjeduje svojstva koja inhibiraju odredjene enzime, koji dalje inhibiraju odredjene prostaglandine. Ovo je jos jedan dokaz da bogata i kompleksna kombinacija elemenata koji se nalaze u crnom sjemenu kima, zajednicki djeluje u pravcu cjelokupnog efekta.

Sjeme crnog kima ima 1400 godina dugu istoriju upotrebe. Iako su sljedeci savjeti i nacini upotrebe sadrzani u mnogim drevnim knjigama i tekstovima, ne treba ih razumjeti kao jedini lijek i tretman za bilo koju bolest ili poremecaj.

Kvalitetno ulje crnog kima moze se naci na Ulje Crnog Kima