Sjemenke Crnog Kima – Nigella Sativa

Sjemenke crnog kima su takodje vrlo korisno za zdravlje 

Sjemenke crnog kima
Sjemenke crnog kima poznate su i pid imenom curekot.

Biblija pominje sjemenke crnog kima, a već smo spomenuli da je i prorok Muhamed svojevremeno rekao da sjeme crnog kima može izlijeciti svaku bolest osim smrti.

Iako to može da zvuči malo pretjerano, biljka crni kim (Nigella Sativa) uistinu ima izvanredne iscjeliteljske osobine koje je čine jednom od najljekovitijih medicinskih biljaka poznatih danas.

Crni kim je jednogodišnja biljka čiji se sjemenke koriste u ljudskoj ishrani. Raste do 30 cm u visinu. Cvjetovi su bijele ili svijetlo plave boje i broje pet do deset latica. Plod je čahura sa velikim brojem sjajno-crnih sjemenki u obliku polumjeseca. Sjeme se koristi kao začin – cijelo ili samljeveno ili za izradu ulja. Sjemenke crnog kima kod nas su poznate i pod imenom čurakot ili čurekot.

Sjemenke crnog kima se kroz stoljeća koriste najviše tamo gdje i rastu: na bliskom istoku, u sjevernoj Africi i Indiji.

Sjeme crnog kima kao ljekoviti začin

Danas se sjeme crnog kima zbog svog specifičnog ukusa koristi kao začin u kuhinjama širom svijeta. Poznati sarajevski somun je jedan od dobrih primjera.

Ali osim kao dodatak jelu, ovo sjeme posjeduje bogatstvo značajnih zdravstvenih osobina zbog kojih se svrstava među najdragocjenije plodove kroz vrijeme.

Sjeme crnog kima sadrži preko 100 hemijskih jedinjenja, uključujući neka koja tek treba da se identifikuju. Osim crystalline nigellone za koji se vjeruje da je osnovni aktivni sastojak, sjemenke crnog kima sadrži: timokinon, beta sitosterol, miristinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitoleicku kiselinu, stearinsku, oleinsku i linoleinsku kiselinu, linolenicku i arahidoničku kiselinu, proteine, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, foličnu kiselinu, kalcijum, željezo, bakar, cink, fosfor…

Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetnih posljedica. Redovno uzimanje će doprinijeti jačanju i stabilizovanju imunog sistema i tako pomoći kod raznih infekcija i prehlada. Možda je zato bočica sa uljem crnog kima spakovana u Tutankamonov grob, da mu se nađe u zagrobnom životu.

Crni kim odrzava zdravu mikrofloru želuca i crijeva i stimuliše rad jetre i bubrega. Stari Egipčani su i to znali pa su ga često uzimali da bi smirili preopterečeni stomak, pogotovo nakon ekstravagantnih gozbi. Osim toga, malo crno sjeme je koristeno za glavobolju, zubobolju, prehlade, infekcije. A žene kao žene: kraljica Nefertiti, nadaleko poznata po svojoj ljepoti, koristila je ulje crnog kima za sjajnu kosu i jake nokte.

Sjeme crnog kima za imunitet

Veliki broj istraživanja sprovedenih na sjemenu crnog kima su pokazala da jedinjenja iz ovog sjemena pomažu borbi protiv bolesti tako što stimulišu stvaranje koštane srži, prirodnog interferona i imunih ćelija.

Istraživanja takođe pokazuju da bi ulje crnog kima moglo pomoći osobama sa poremečajima autoimunog sistema i sa rakom. Naime, zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu koji imaju antikancerogena svojstva, ulje crnog kima djeluje kao dobra prevencija. Ulje crnog kima će štititi zdrave ćelije i podstaći stvaranje interferona.

Sjeme crnog kima protiv astme i bronhitisa

Jedna od najčešćih i najefikasnijih upotreba ulja crnog kima je tretiranje problema respiratornog sistema kao sto je astma, bronhitis, prehlada. Osim toga, pomaže kod reumatizma, stimuliše menstrualni ciklus i pojačava lučenje mlijeka kod dojilja.

Ulje crnog kima smiruje nervnu napetost, stišava grčeve u stomaku, stimulise stvaranje urina, pomaže kod velikog kašlja, poboljšava probavu i reguliše krvni pritisak.

Sjemenke crnog kima su vrlo efikasno u liječenju apscesa i tumora na ocima, stomaku i jetri, ponovo zahvaljujući antitumorskom jedinjenju beta-sitosterol.

Sjeme i ulje crnog kima takodje pomažu kod sljedećih stanja:

  • stimulisu energiju i pomažu u oporavku od hroničnog umora i bezvoljnosti,
  • njeguju i iscjeljuju probleme na koži: ekcem, alergije, akne, psorijazu i čireve,
  • rješavaju probleme sa parazitima,
  • kod naduvenosti u trbuhu, dijareje, hemoroida, konstipacije i dizenterije.

Važno je napomenuti da ulje i sjeme crnog kima nije lijek, nego namirnica i pomočno ljekovito sredstvo koje dodatno pomaže i dopunjava efikasnost konvencionalnih terapija.

Upotreba ulja ili sjemena crnog kima ne djeluje na pojedinačni organ ili poremečaj, nego na cjelokupan organizam i to tako sto jaća imuni sistem i pomaže detoksikaciji preko organa za varenje i debelog crijeva.

Ne smijemo zaboraviti da samo čisto sjeme i  hladno cijeđeno ulje crnog kima zadržavaju sve korisne osobine

Ljekovita svojstva se gube na 60 stepeni Celzijusa i zbog toga se ne preporučuje zagrijavanje ni kuvanje sa uljem crnog kima.

Pogledajte i naše ostale priloge iz zdrave ishrane i prirodne medicine na “Prirodna Medicina” Web stranici.

Od 2. januara 2018 ulje crnog kima može se kupiti u Biljnoj Apoteci Naturale u ulici Maršala Tita 4 na Marijin Dvoru u Sarajevu ili naručiti za distribuciju u ostalim zemljama na internet biljnoj apoteci https://drhasanagic.com

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.