Ulje Crnog Kima Nuspojave

Ulje crnog kima nuspojave – kontraindikacije

Ulje crnog kima nuspojave
Ulje crnog kima nuspojave nisu zabiljezene, ali postoji par upozorenja.

Ulje crnog kima nuspojave ili kontraindikacije kod preporučenih doza do sada nisu zabilježene. Postoje neka upozorenja za uzimanje doza većih od 25 grama odejednom. Osim upozorenja nisam moga da nađem nikakvu informaciju kakve nuspojave bi izazvalo uzimanje ovako velikih količina, pa predpostavljam da kontraindikacije i nisu pretjerano opasne. Možda su nuspojave samo proljev ili grčevi u stomaku.
Nisam siguran ni ko bi i zasto uzeo 25 grama ovoga ulja u jednoj dozi, ali upozorenje je tu za svaki slučaj. Jedna puna čajna kašikica sadrži između 4 i 5 grama ulja. Za večinu tegoba preporučuje se do 3 kašikice dnevno.

Neki web sajtovi koji prodaju ulje crnog kima zbog veče prodaje preporučuju i veče doze. Više nego što je preporučeno na ovom sajtu nije potrebno i ljekoviti efekti neće biti veči ako se doza poveča.

Kako izbjeći moguče nuspojave korištenja ulja crnog kima

Evo par savjeta kako izbjeći moguče nuspojave ulja crnog kima i kako maksimalno iskoristiti njegovu ljekovitost.

Ne uzimajte ulje na pun stomak. Efekat je najbolji ako se ulje crnog kima uzima jedan sat prije obroka. Možete ga pomješati sa jogurtom, prirodnim sokom, ili medom. Ja sam probao sve tri metode i najviše volim kad ga pomjesam sa malo jogurta.

Ulje crnog kima za djecu

Za djecu, mješanje za medom je vjerovatno praktičniji način. Ako imate blender i pravite smutije od voća i povrća, možete dodati i kašikicu ulja crnog sjemena. NAPOMENA. Davanje meda starijoj djeci nije problem, međutim postoje upozorenja da se med ne smije davati djeci malđoj od jedne godine zbog opsanosti dobijanje bolesti pod nazivom botulizam.  Botulizam je opasno oboljenje izazvano Clostridium botulinum bakterijom. Za svaki slučaj ja bih izbjegavao davanje meda djeci mlađoj od 15 mjeseci.
Clostridium botulinum bakterija je bezopasna za stariju djecu i odrasle. Kod mlađe djece imuni sistem nije dovoljno razvijen i bakterija može izazvati zdravstvene probleme.

No da se vratimo načinima korištenja crnog kima.

Sjeme možete malo istucati ako želite ali nije neophodno. Možete ga posuti po salati ili posuti po gotovom jelu, kao što bi ste dodali i biber. Koristenje sjemena kao dodatak ishrani nema nikakve nuspojave.

Nuspojave korištenja ulje crnog kima na koži

Ulje crnog kima i pored izvanrednih ljekovitih svojstava, naneseno na kožu, kod nekih osjetljivijih osoba može izazvati blago crvenilo i svrab. Kod istih osoba, oralno korištenje ulja crnog kima nema negativnih posljedica. Postoje recepti za njegu kože lica koji sadrže ovo ulje ali ja još uvijek tražim neku konkretnu informaciju o korištenju u kozmetičke svrhe.

Ulje crnog kima u trudnoći nuspojave

Korištenje sjemena crnog kima kao dodatka ishrani u trudnoći i periodu dojenja bebe je sigurno i bez kontraindikacija. Međutim postoje upozorenja za korištenje ulja crnog kima u medicinskim dozama u trudnoći. Tri ili više čajnih kašikica ulja crnog kima može zaustaviti ili usporiti kontrakcije.  

Za svaki slučaj da bi se izbjegle nuspojave konzumiranja ulja crnog kima u trudnoći, najbolje je ne rizikovati i izbjegavati ga. ili ne uzimati više od jedne čajne kašikice dnevno.

Ulje crnog kima mozete potražiti u prodavnicama ljekovitog bilja ili zdrave hrane ili u našoj internet biljnoj apoteci.

Od 2. januara 2018 ulje crnog kima može se kupiti u Biljnoj Apoteci Naturale u ulici Maršala Tita 4 na Marijin Dvoru u Sarajevu.

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.