Ljekoviti začin za meso i povrće sa sjemenom čurekota

Kako napraviti ljekoviti začin sa čurekotom

Malo

Type: Začin

Cuisine: Mediteranska

Keywords: Čurekot začin

Recipe Yield: 10

Calories: 10

Preparation Time: PT5 minuta

Cooking Time: PT

Total Time: PT5 minuta

Recipe Ingredients:

 • jedna čajna kašikica zdrobljenog sjemena crnog kima (čurekota),
 • jedna čajna kašikica himalajske ili morske soli,
 • jedna čajna kašikica samljevenog u prah sušenog lista ruzmarina,
 • četvrtina čajne kašikice samljevenog u prah sušenog lista kadulje,
 • pola kašikice crvene paprike u prahu

Recipe Instructions: Budite kreativni i sami kreirajte svoje ljekovite začine. Koristite oregano, majčinu dušicu, timijan, metvicu, čili papriku, biber, osušen peršun, mrkvu, pečeno ili nepečeno susamovo sjeme itd. Začin se može dodavati varivima i pečenom mesu povrču. Zbog kulinarskih vrijednosti malu količinu možete dodati prije kuhanja, ali obavezno začinite po ukusu i poslije kuvanja. Velike toplote eliminišu neke od ljekovitih vrijednosti začina te se dodavanje preporučuje i kad je jelo već gotovo. Prije upotrebe dobro protresite teglicu ili kesicu u kojoj ćete držati ovaj začin pošto će samljeveni sastojci padati na dno Pored toga što će ovaj začin dati lijep i egzotičan ukus jelima, vaša jetra će posebno biti zahvalna za ove dodatke. Svi navedeni sastojci uključujući i sjeme crnog kima podržavaju funkcije jetre i poboljšavaju probavu. Naravno da su i sve ostale zdravstvene beneficije opisane na ovom web sajtu ukljucene. Ulje i sjeme crnog kima su prava blagodat i koristite ih svakodnevno ne samo kad imate zdravstvene probleme, već i kao preventivu i stil zdravog života.

Editor's Rating:
5

Crni kim kao preventiva i tretman za kancer

ulje crnog kima protiv tumora i kancera

Crni kim i kancer

U nekim dijelovima svijeta crni kim se postuje kao jedna od najmocnijih antikancerogenih biljaka koje postoje.
Vazno je napomenuti da ulje crnog kima nije lijek, nego namirnica i pomocno ljekovito sredstvo koje dodatno pomaze i dopunjava efikasnost prirodnih ili konvencionalnih terapija.

Upotreba ulja ili sjemena crnog kima ne djeluje na pojedinacni organ ili poremecaj, nego na cjelokupan organizam i to tako sto jaca imuni sistem i pomaze detoksikaciji preko organa za varenje i debelog crijeva.

Veliki broj istrazivanja sprovedenih na sjemenu crnog kima je pokazao da jedinjenja iz ovog sjemena pomazu borbi protiv bolesti tako sto stimulisu stvaranje kostane srzi, prirodnog interferona i imunih celija.

Istrazivanja takodje pokazuju da bi ulje crnog kima moglo pomoci osobama sa rakom. Zahvaljujuci sterolu i beta-sitosterolu koji imaju antikancerogena svojstva, ulje crnog kima djeluje kao dobra preventiva.

Istrazivanja su pokazala da redovno uzimanje sjemena ili ulja crnog kima moze sprijeciti rast i sirenje celija raka u debelom crijevu, kao i sprecavanje i tretman mnogih drugih vrsta raka.

Neke od studija o djelovanju crnog kima na kancer

 • Istrazivaci sa Imunobioloske laboratorije za kancer u Juznoj Karolini su ustanovili da crni kim stimulise aktivnost neutrofilnih granulocita.Neutrofilni granulociti su najzastupljeniji tip bijelih krvnih zrnaca koji pronalaze celija raka i unistavaju ih prije nego sto se razviju u tumore.

Ustanovljeno je da je ulje crnog kima povecalo stepen rasta kostane srzi za cak 250%, a inhibiralo rast tumora za 50%.

Osim sto stimulise stvaranje kostane srzi i celija imunog sistema’, napisali su autori studije, ‘ulje crnog kima pomaze proizvodnjiinterferona, stiti normalne celije od stetnih uticaja raznih virusa, unistava celije tumora i povecava broj B celija koje proizvode antitijela.’

 • Strucnjaci iz Laboratorije za istrazivanje raka sa Hilton Hed Ajlanda u Juznoj Karolini, istakli su svoj veliki uspjeh u terapiji tumora i to bez negativnih sporednih efekata uobicajene hemoterapije.

Ulje crnog kima je vjerovatno najzdravije ulje koje mozete unijeti u svoj sistem. Svaki put kada ga uzmete, podsticete svoj imuni sistem da se bori u vase ime i da povecava broj odbrambenih celija.” Ovim rijecima Gari Nul sa ‘Progresivnog radio netvorka’ objasnjava sposobnost ulja crnog kima da poboljsa imuni sistem i uspjesno se bori sa kancerom i HIVom.

 • Dr Hvida Arafat iz Kimel Centra za kancer na Univerzitetu Dzeferson, predvodila je nekoliko istrazivanja koristeci crni kim (Nigella Sativa) u tretiranju raka pankreasa.Rezultati su bili zapanjujuci sa 80% uspjehom.

  Doktorica Arafat je dodala: “Nigella Sativa pomaze pri tretiranju sirokog spektra bolesti, ukljucujuci neke imune i inflamatorne poremecaje. Neke ranije studije su vec pokazale antikancerogenu aktivnost kod raka prostate i debelog crijeva, kao i antioksidativna i antiinflamatorna dejstva.”

Studija o kanceru pankreasa je bila pocetak mnogih buducih istrazivanja o uticajima crnog kima na kancer.

 • Posebna ispitivanja su provedena u vezi sa rakom dojke koja su pokazala sposobnost ulja crnog kima da iskorijeni celije raka i omoguci dobro zdravlje zenama sirom svijeta.

 • Bogata dokumentacija pokazuje svjedocenja mnogih koji su se uz pomoc ulja crnog kima izlijecili od raznih vrsta raka kao sto je rak stomaka, kostiju i tumor na mozgu.

Zakljucak mnogih studijskih grupa je da kada osoba posjeduje snazan imuni sistem, celije raka se unistavaju prije nego sto postanu rizik za zdravlje. Crni kim je jedan od izvrsnih kandidata u preventivi i lijecenju raka sto predstavlja izuzetno obecanje u buducim klinickim ispitivanjima.

Preporuceni nacin uzimanja crnog kima za kancer i tumore

Protokol je vrlo jednostavan:
Uzeti 1 cajnu kasiku ulja crnog kima sa malo nepasterizovanog meda tri puta dnevno: sat prije dorucka, rano popodne i pred spavanje.
Ili mozete dodati malo varijacija:
– Ujutro uzeti jednu cajnu kasiku ulja sa pola cajne kasike nepasterizovanog meda sat prije dorucka.
– Poslije podne uzeti jednu cajnu kasiku ulja sa svjeze iscijedjenim sokom narandze.
– Navece prije spavanja uzeti jednu cajnu kasiku ulja sa pola cajne kasike nepasterizovanog meda.
Osim toga, neophodno je da se prati preporucena antiinflamatorna dijeta za kancer, uz umjerenu fizicku aktivnost i umjereno izlaganje suncu. Vazno je da se izbjegava stres. Utvrdjeno je da je stres jedan od glavnih uzrocnika vecine oboljenja, ukljucujuci kancer.
Vazno: Savjeti i preporuke na nasim stranicama su za informativnu namjenu. Konsultujte se sa strucnim licem prije upotrebe bilo kojeg pomocnog ili alternativnog preparata.

 ulje crnog kima protiv tumora i kancera

Crni kim za dijabetes

Ulje crnog kima doziranje

Crni kim je prirodni lijek za dijabetes

crni-kim-dijabetesBlizu 200 miliona ljudi na svijetu pati od dijabetesa.
Dijabetes je globalna epidemija i statistike upozoravaju da ce se broj dijabeticara dvostruko povecati do 2030. godine.
Oboljeli od dijabetesa trose oko 2.3 puta vise novca na lijecenje i sve veci broj se okrece ka alternativnim i prirodnim nacinima lijecenja da bi zivjeli zdraviji i kvalitetniji zivot.
Mnoge studije pokazuju da terapija sa uljem crnog kima nakon samo nekoliko mjeseci pomaze ublazavanju simptoma dijabetesa i to sa minimalnim troskovima, a sa ostalim povoljnim djelovanjima na ukupno zdravlje.

Neke od vaznijih studija o djelovanju crnog kima na dijabetes

 • April 2011. Ispitivanja na Odsjeku za farmakologiju i Centru za ispitivanje dijabetesa na Univerzitetu Montreal u Kanadi, pokazala su da je antidijabeticka efikasnost zasnovana na osobini sjemena crnog kima da pojaca osjetljivost na insulin.
 • 2010. Istrazivanja na Odsjeku za fiziologiju Medicinskog fakulteta na Univerzitetu King Faisal u Damamu u Saudijskoj Arabiji pokazuju poboljsanu glikemicku kontrolu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Testirana je terapija sa 1, 2 i 3 grama crnog kima u kombinaciji sa lijekovima za dijabetes. Pacijenti koji su uzimali 2 grama crnog kima su pokazali najbolje rezultate. Iako su i grupe sa 1 i 3 grama pokazale poboljsanje, dokazujuci da veca kolicina ne znaci i bolji efekat, a da minimalna kolicina moze imati povoljan uticaj. Zvanicni zakljucak studije: “”Rezultati ove studije indiciraju da doza Nigella sative od 2grama dnevno moze biti koristan dodatak oralnim hipoglikemickim sredstvima kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.”
 • 2004. Medicinski fakultet Univerziteta Zonguldak u Turskoj. Ispitivanja na zivotinjama dokazuju rezultate studija iz prethodnih godina.
 • 2003. Tri razlicite ustanove u gradu Van, u Turskoj su vrsile nezavisna testiranja na dijabetickim kunicima. Svi su pokazali uspjeh u snizavanju i normalizovanju secera u krvi.
 • 2002. Istrazivaci na Univerzitetu Gifu u Japanu su zakljucili da sjeme crnog kima moze da bude od znacajne vaznosti za oboljele od dijabetesa tipa 2.
1991. Istrazivaci na Univerzitetu u Kuvajtu su dokazali da Nigella sativa pomaze kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 koji nisu na insulinu.

Preporuceno doziranje crnog kima za dijabetes

Testiranja su pokazala da je najoptimalnija doza 2 grama dnevno.Dva grama sjemena crnog kima su dvije do tri kapsule mljevenog sjemena.[
Sjeme treba da bude pripremljeno na odgovarajuci nacin (zagrijano i samljeveno).
Ulje crnog kima je dva i po puta potentnije od sjemena, tako da je potrebna manja kolicina ulja, oko pola cajne kasike. Ne brinite se ako ne mozete precizno izmjeriti pola cajne kasike. Ulje crnog kima je namirnica i malo vise nece izazvati nikakve probleme (vise od 25g dnevno moze da izazove znake trovanja).
Samo pravo ulje crnog sjemena (Nigella Sativa) ima pun potencijal i terapeutske osobine.
Ulje se ne treba zagrijavati i mora se uzeti na prazan stomak, bez dodatka meda ili soka.
Ulje crnog kima se moze uzimati uporedo sa lijekovima koje je propisao ljekar.
Da bi terapija bila uspjesna, treba se pridrzavati preporucene dijabeticke dijete.

Dzon Klejdon D. Hom: Moja razmisljanja o ulju crnog kima

Razmisljanja o ulju crnog kima:

Clajdon o ulju crnog kimaDzon Klejdon je autor i istrazivac koji se bavi alternativnim terapijama preko dvadeset godina. Njegov teoretski rad obuhvata siroki spektar disciplina, a specijalizovao se u polju homeopatije i mineralne terapije.
Izgleda da je ulje crnog kima jedan od onih ljekovitih preparata koji su vrlo potentni, visoko efikasni i sposobni da se nose sa velikim brojem zdravstvenih problema.”
Ulje crnog kima moze pomoci kod kongestije jetre koja je cesto vrlo uporna. Efikasnost kojom ce ovaj preparat ocistiti kamenje i ‘blato’ iz oblasti jetre i zucne kese zavisi od vise faktora i moze zahtijevati duze vrijeme i istrajnost. Cinjenica je da se, nakon samo nekoliko dana upotrebe ulja crnog sjemena, funkcija jetre i s tim asocirani probavni problemi popravljaju. Gorcina ovog prirodnog preparata i njegova osobina da zagrijava, izgleda da prodiru u blokade u tijelu i ubrzano podsticu normalizaciju.”

Neki od poremecaja kojima ulje crnog sjemena moze pomoci:

Gastrointestinalni problemi: flatulencija, dijareja, konstipacija.Poremecaji jetre: usporen rad, kongestija, zutica, kamen u zuci.Problemi sa urinarnim sistemom: teskoce pri mokrenju, urinarne infekcije, cistitis.Poremecaji disajnih organa: infekcije, kasalj, upaljeno grlo, zacepljenje disajnih organa, bronhitis, astma.Menstrualni problemi.Paraziti.Problemi sa kozom i kosom: podstice rast folikula i sprecava perut.
Imuni sistem: popravlja sveukupnu funkciju i otpornost prema infekcijama, ali i stabilizuje, pomazuci eliminaciji auto-imunih bolesti. Podstice stvaranje kostane srzi.
Hipertenzija:Studije provedene na zivotinjama pokazuju povoljno djelovanje na arterijski pritisak nakon samo 15 dana koristenja. Razlog za uspjesno djelovanje ulja crnog kima na visok pritisak i ostale kardio-vaskularne bolesti moze se kriti u antioksidantnim kvalitetima ulja crnog kima.

Kvalitetno egipatsko ulje crnog kima moze se naruciti ovdje: http://drhasanagic.com/ocart/ulje-crnog-kima

Kako koristiti crni kim za zdravlje

Nekoliko napomena u vezi korištenja ulja i sjemena crnog kima

 • Koristenje veće kolicine crnog sjemena ili ulja crnog sjemena ne znači brže ozdravljenje.
 • Cijelo sjeme se mora pravilno pripremiti prije upotrebe ***
 • Samo hladno cijeđeno ulje zadrzava sve korisne osobine. Ne preporučuje se kuvanje ni zagrijavanje na vise od 60 stepeni Celzijusa.
 • Ako želite da umjesto sjemena koristite ulje, omjer je sljedeći: dvije i po čajne kašike sjemena ili jedna čajna kašika ulja.
 • Uvijek pratite preporučena uputstva i mjere, pošto crno sjeme može biti štetno ako se unese više od 25 grama.
 • Koristite sjeme visokog kvaliteta uvijek kada ga možete naći.
 • Za dobro opste stanje zdravlja, sjetite se da uzmete sjeme crnog kima ili ulje crnog kima sa medom svakodnevno nataste, a ako se desi da se razbolite , oporavak ce biti brzi i laksi.
 • Cajna kasika ulja crnog sjemena pomijesana sa casom soka od narandze uz dorucak dace vam energiju za cijeli dan.
 • Cajna kasika ulja crnog sjemena sa toplim napitkom poslije vecere obezbijedice miran san

***Kako pripremiti crno sjeme za upotrebu***

Crni Kim UpotrebaSjeme ima neprijatan ukus i izazvace osjecaj przenja u stomaku ako ga prethodno ne pripremite zagrijavanjem. Stavite sjeme crnog kima u posudu i zagrijavajte na niskoj temperaturi uz mijesanje svakih nekoliko minuta. Oporost ce vremenom nestati.Probajte sjeme da osjetite kad ukus postane blag. Tada mozete posudu ukloniti sa vatre. Potrebnu kolicinu sameljite u mlinu i upotrijebite na odgovarajuci nacin.
Imuni sistem
Popijte svakodnevno cajnu kasiku ulja crnog sjemena.
Kanceri i tumori
Uzmite 1 cajnu kasiku ulja pomijesanog sa nepasterizovanim medom tri puta dnevno: sat prije dorucka, rano popodne i pred spavanje.Kardiovaskularni problemi
Svakodnevno uzimajte pola cajne kasike ulja crnog kima pomijesanog sa vrucom vodom ujutro cim se probudite.
Visoki krvni pritisak
Pola cajne kasike ulja crnog kima pomijesanog sa malo vruce vode. Jedite dosta bijelog luka. Svaka tri dana namazite kozu uljem crnog sjemena i umjereno se izlazite suncu tokom mjesec dana.
Pomijesajte 1 supenu kasiku pripremljenog sjemena crnog kima, 1 supenu kasiku meda i malo bijelog luka. Uzimajte svako jutro nataste tokom 20 dana.
Dijabetes
Pola cajne kasike ulja crnog kima ujutru nataste. Ostale promjene u dijeti su neophodne. 
Cisticna fibroza
Masirajte prsa sa uljem crnog sjemena. Uzeti jednu cajnu kasiku ulja crnog sjemena pomijesanu sa nepasterizovanim medom tri puta dnevno.
Distrofija misica
Tri puta dnevno pojedite kasiku mjesavine ulja crnog sjemena i meda. Jedite svakodnevno grozdjice i supu od kostiju.
Bolesti ociju i poremecen vid
Masirajte kapke i oko ociju sa uljem crnog kima pola sata prije spavanja. Pola cajne do pola supene kasike ulja piti sa casom svjezeg soka mrkve.
Resultati se trebaju primijetiti poslije mjesec dana.
Kod slabog vida nastaviti tretman.
Paraliza lica
Jednu cajnu kasiku ulja crnog kima pomijesati sa litrom kljucale vode i udisati isparenja.

Glavobolja i migrena
Masirajte ulje crnog kima na sljepocnice, nozdrve i na vrh glave. Jedite kasiku mjesavine crnog sjemena inepasterizovanog meda dva puta dnevno.
Za bolje pamcenje
Pola cajne kasike crnog sjemena i pola kasike nepasterizovanog meda tri puta dnevno.

Reuma i bol u ledjima
Blago zagrijte malo ulja crnog sjemena i intenzivno masirajte bolna mjesta. Svakodnevno jedite mjesavinu ulja crnog sjemena i meda.
Kamen u zuci i jetri 
U casu stavite supenu kasiku pripremljenog (zagrijanog i samljevenog) crnog sjemena sa nepasterizovanim medom, dodajte vruce vode i jednu cajnu kasiku ulja crnog kima. Pijte svako jutro nataste.

Bol u stomaku
Pojedite supenu kasiku mjesavine pripremljenog crnog sjemena i meda. Popijte caj od nane.

Gasovi
Jedna cajna kasika pripremljenog crnog sjemena pomijesana sa medom prije dorucka.
Dijareja
Pomijesati jednu cajnu kasiku ulja crnog sjemena sa soljom jogurta i piti dva puta dnevno dok simptomi ne prodju.
Povracanje
Pola cajne kasike ulja crnog sjemena sa istom kolicinom svjezeg soka djumbira dva puta dnevno.

Hemoroidi
Uzmite malo pripremljenog crnog sjemena i popijte sa vodom.
Za bolje lucenje mlijeka kod dojilja
Pomijesajte dvije supene kasike pripremljenog (zagrijanog i samljevenog) crnog sjemena i dvije supene kasike nepasterizovanog meda. Dodajte 1/2 – 1 cajne kasike ulja crnog sjemena i uzimajte svaki dan.
(Za visednevnu kolicinu: 250 g pripremljenog crnog sjemena, 250 g nepasterizovanog meda. Dobro promijesati prije svake upotrebe. Uzeti dvije supene kasike dnevno pomijesano sa 1/2 – 1 cajne kasike ulja crnog kima).

Zubobolja i infekcija desni
Stavite cajnu kasiku crnog sjemena u casu zagrijanog sirceta. Ovom tekucinom, kad se ohladi, ispirajte usta.
Stavite pola cajne kasike ulja crnog sjemena u toplu vodu i ispirajte usta.

Virusna infekcija usta
Stavite u usta malo crnog sjemena i drzite 10-15 minuta prije nego sto ispljunete.Upala i infekcija grla i nosa
Uzmite pola cajne kasike ulja crnog kima sa malo svjeze iscijedjenog soka od limuna.
Dodajte malo ulja u vrelu vodu i udisite paru.
Kasalj i suvi kasalj, astma i ostale respiratorne teskoce 
Ulje crnog sjemena masirati na ledja i prsa.
Dodajte malo ulja u vrelu vodu i udisite paru.
1/2 – 1 cajne kasike ulja crnog sjemena pomijesati sa vrucom vodom, cajem ili kafom i piti dva puta dnevno.
Gripa i prehlada
Jednu cajnu kasiku mjesavine ulja crnog sjemena i nepasterizovanog meda uzeti ujutro prije jela.
Ako je nos zapusen, umasirajte par kapi ulja u nozdrve.

Koza lica
Ocistite lice mjesavinom crnog sjemena i maslinovog ulja. Koza ce se od ovoga zacrveniti. Nakon sat vremena lice operite sa mlakom vodom.
Akne
Pomijesati i grijati 2 minute: 1 solju samljevenog sjemena crnog kima, 1/2 solje samljevene kore nara i 1/2 solje jabukovog sirceta. Potrebnu kolicinu nanijeti na kozu sa aknama svako vece prije spavanja dok akne ne nestanu. Mjesavina mozetrajati tri nedjelje na hladnom mjestu.
Suva koza
Pomijesati 1/4 cajne kasike pripremljenog crnog sjemena sa medom i uzimati ujutru nataste.
Ujed pcela i osa
Prokuvajte malo mljevenog crnog sjemena u vodi i nanesite na ubod.Protiv komaraca i buba
Stavite malo ulja crnog sjemena u gorionik i dim ce otjerati napasnike.

Sastojci i osobine sjemena crnog kima korisne za zdravlje

Nigelon – glavni aktivni sastojak iz ulja crnog kima

Dva prominentna egipatska istrazivaca, Mafuz i El-Dakakni, su jos 1959. godine izolovali nigelon – glavni aktivni sastojak iz ulja crnog sjemena. U sjemenu postoji jos preko stotinu razlicitih hemijskih komponenti.

Nigela i melatin su dva sastojka u sjemenu crnog kima koji znacajno doprinose njegovim visestrukim mocima. Zajednicko djelovanje ovih supstanci omogucava visoko cijenjene digestivne beneficije sjemena crnog kima. Nigela i melatin zajednicki pomazu ciscenju organizma i detaljnoj eliminaciji.

Sjeme crnog kima
Sjeme crnog kima, kod nas poznato i pod imenom curekot.

Nigelon i timokinon su dva najnestalnija ulja koja se nalaze u ovom crnom sjemenu koja zajednicki rade da pojacaju djelovanje crnog sjemena kod respiratornih problema.
Nigelon posjeduje antispazmodicko (protiv grceva) i bronhodilatorno (sirenje bronhija) svojstvo, sto doprinosi sposobnosti sjemena crnog kumina da se nosi sa respiratornim oboljenjima. Nigelon djeluje kao antihistamin sto pomaze pri redukciji negativnih simptoma kod svih koji pate od alergija.
Timokinon sadrzi odlicne antiinflamatorne (antiupalne) i analgeticke (protiv bolova) osobine. Takodje je snazan antioksidant i pomaze ciscenju toksina iz tijela.
Zbog svih ovih udruzenih svojstava sjeme crnog kima je efikasna i zdrava alternativa terapiji baziranoj na kortizonima koja se najcesce prepisuje pacijentima sa alergijom.
Crno sjeme kima posjeduje bogatu zalihu polinezasicenih masnih kiselina koje igraju vaznu ulogu u odrzavanju dobrog zdravlja.One pomazu pri regulaciji metabolizma, nose toksine na povrsinu koze da bi se eliminisali, balansiraju nivo insulina, regulisu holesterol, popravljaju cirkulaciju i promovisu funkcije zdrave jetre.Manjak polinezasicenih masnih kiselina moze dovesti do velikog broja zdravstvenih problema ukljucujuci poremecaje u nervnom sistemu, nekontrolisane izrasline i bolesti koze.

[social_quote duplicate=”yes” align=”default”]Crno sjeme kima sadrzi preko stotinu hranljivih i ljekovitih materija. Komponovano je od skoro 21% proteina, 38% ugljikohidrata i 35% biljnih masti i esencijalnih masnih kiselina[/social_quote]. Aktivni sastojci crnog sjemena su nigelon, timokinon i stabilna ulja. Ostali sastojci ukljucuju linoleicku kiselinu, oleinsku kiselinu, kalcijum, kalijum, zeljezo, cink, magnezijum, selen, vitamine A, B, B2, nijacin, i vitamin C.

Istrazivanje sprovedeno 1994. godine na Kraljevom koledzu u Londonu, otkrilo je da crno sjeme kima posjeduje svojstva koja inhibiraju odredjene enzime, koji dalje inhibiraju odredjene prostaglandine. Ovo je jos jedan dokaz da bogata i kompleksna kombinacija elemenata koji se nalaze u crnom sjemenu kima, zajednicki djeluje u pravcu cjelokupnog efekta.

Sjeme crnog kima ima 1400 godina dugu istoriju upotrebe. Iako su sljedeci savjeti i nacini upotrebe sadrzani u mnogim drevnim knjigama i tekstovima, ne treba ih razumjeti kao jedini lijek i tretman za bilo koju bolest ili poremecaj.

Kvalitetno ulje crnog kima moze se naci na Ulje Crnog Kima

Ulje Crnog Kima Primjena u medicini

sjeme ulje crnog kima curekota

Ulje crnog kima primjena u medicini kod sljedećih tegoba:

Ulje Crnog Kima primjena u medicini
Ulje crnog kima ima prijatan miris u ukus te se moze koristiti i u salatama!

Nekoliko napomena za medicinsku upotrebu ulja i sjemena crnog kima:

 1. Mi nismo testirali svaki način primjene ulja crnog kima naven na ovoj stranici. Savjeti su preneseni iz literature o crnom kimu i ulju crnog kime. Sve savjete koristite po vlastitom nahođenju ili po savjetu stručne osobe.
 2. Korištenje veće količine crnog sjemena ili ulja crnog sjemena ne znaći brže ozdravljenje.
 3. Cijelo sjeme se mora pravilno pripremiti prije upotrebe.
 4. Ako želite da umjesto sjemena koristite ulje, omjer je sljedeći: dvije i po čajne kašike sjemena ili jedna čajna kačika ulja.

Kako pripremiti crno sjeme za upotrebu:

Neki ljudi misle da sjeme crnog kima ima neprijatan ukus i da će izazvati osječaj prženja u stomaku ako ga prethodno ne pripremite zagrijavanjem. Ako vam se ne dopada ukus sjemena, stavite ga u posudu i zagrijavajte na niskoj temperaturi uz miješanje svakih nekoliko minuta. Zagrijavanjem preko mjere sjeme i ulje gube ljekovita svojstva. Oporost će vremenom nestati. Probajte sjeme da osjetite kad ukus postane blag. Tada možete posudu ukloniti sa vatre. Potrebnu količinu sameljite u mlinu i upotrijebite na odgovarajući način.

Ulje crnog kima primjena za kancer i tumor

Uzmite 1 čajnu kašiku ulja pomiješanog sa nepasterizovanim medom tri puta dnevno: sat prije doručka, rano popodne i pred spavanje. 

Ulje crnog kima primjena za cističnu fibrozu

Masirajte prsa sa uljem crnog sjemena. Popijte jednu čajnu kašiku ulja crnog sjemena pomiješanu sa nepasterizovanim medom tri puta dnevno. Napomena: kod nekih osoba ulje crnog kima na koži moze izazvati crvenilo i svrab. Testirajte prvo na malom dijelu kože i vidite hoće li biti reakcija.

Ulje crnog kima upotreba kod Dijabetesa

Koristite ulje crnog kima pomiješano sa jogurtom dva puta dnevno. Ostale promjene u dijeti su neophodne. 

Ulje crnog kima primjena kod Dijareje /proljeva/

Pomiješati jednu čajnu kašiku ulja crnog sjemena sa šoljom jogurta i piti dva puta dnevno.

Ulje crnog kima za bol u uhu

U jednu čajnu kašiku zagrijanog i samljevenog sjemena dodati nekoliko kapi maslinovog ulja i dobro izmiješati. Stavite 7 kapi u špricu i nakapajte u uho, ujutro i naveće dok bol ne prođe.

Ulje crnog kima primjena kod bolesti očiju i poremećenog vida

Masirajte kapke i oko očiju sa uljem crnog kima pola sata prije spavanja. Pola supene kašike ulja piti sa čašom svježe iscjeđenog soka mrkve.

Koristenje ulja crnog kima kod paraliza lica

Jednu čajnu kašiku ulja crnog kima pomiješati sa litrom ključale vode i udisati isparenja.

Upotreba sjemena crnog kima god gripe i prehlade

Jednu čajnu kašiku mješavine ulja crnog sjemena i nepasterizovanog meda uzeti ujutro prije jela. Ako je nos zapušen, umasirajte par kapi ulja u nozdrve.

Upotreba sjemena i ulja crnog kima kod kamena u zući i jetri 

U času stavite supenu kašiku mješavine crnog sjemena sa nepasterizovanim medom, dodajte vruće vode i jednu čajnu kašiku ulja crnog kima. Pijte svako jutro natašte. Dodatne informacije o bolestima jetre.

Upotreba ulja i sjemena crnog kima za opšte zdravlje i blagostanje

Svako jutro pomiješajte kašiku meda i kašiku crnog sjemena ili, pola kašike ulja crnog sjemena sa medom, i pojedite prije doručka.

Maslinovo i ulje crnog kima protiv gubitak kose

Na čistu kosu i skalp umasirajte mješavinu maslinovog ulja i ulja crnog kima. Isperite nakon sat vremena.

Ulje crnog kima primjena za glavobolju i migrenu

Masirajte ulje crnog kima na sljepočnice, nozdrve i na vrh glave. Jedite kašiku mješavine crnog sjemena nepasterizovanog meda dva puta dnevno.

Sijme crnog kima protiv virusnih infekcija usta

Stavite u usta malo crnog sjemena i drzite 10-15 minuta prije nego što ispljunete.

Sjemenke crnog kima za distrofija misića 

Tri puta dnevno pojedite kašiku mješavine crnog sjemena i meda. Jedite svakodnevno grozđice i supu od kostiju.

Sjeme i ulje crnog kima za reumu i bol u leđima

Blago zagrijte malo ulja crnog sjemena i masirajte bolna mjesta. Svakodnevno jedite mješavinu crnog sjemena i meda.
Napomena: kod nekih osoba ulje crnog kima na koži može izazvati crvenilo i svrab. Testirajte prvo na malom dijelu kože i vidite hoće li biti reakcija.

Crni kim za bol u stomaku

Pojedite supenu kašiku mješavine crnog sjemena i meda. Popijte čaj od nane. 

Sjeme crnog kima protiv zubobolje i infekcije desni

Stavite čajnu kašiku crnog sjemena u čašu sirćeta da prokljuća. Ovom tekučinom, kad se ohladi, ispirajte usta.

Kvaliteteno egipatsko ulje crnog kima za slanje poštom može se naručiti na https://drhasanagic.com

Od 2. januara 2018 ulje crnog kima može se kupiti u Biljnoj Apoteci Naturale u ulici Maršala Tita 4 na Marijin Dvoru u Sarajevu.